Gl. Skørpings historie
Gammel Skørping hed oprindelig Skørping. I 1860 blev Skørping Stationsby grundlagt, og i 1900 skiftede stationsbyen navn til Skørping, mens den oprindelige Skørping kom til at hedde Gammel Skørping.
Siden oldtiden har stedet været et kendt valfartsted på grund af Hellig Kors Kilden, der forsynede de valfartende med helbredende kildevand – og samtidig var der stort kildemarked. Sidst i 1800-tallet blev kildemarkedet forbudt af kirken og kilden dækket til. Den er genåbnet i 1920’erne og er nu indlemmet i kirkegården.
Kirken er fra 1100-tallet og er formodentlig bygget på et tidligere offersted. Selv efter kristendommens indtog fortsatte troen på kildevandets helbredende kræfter gennem mange år op gennem middelalderen.
Byen bærer stadig præg af gårde, der ligger samlet i byen, som før udflytningen efter landboreformerne i 17-hundredetallet.
En tradition, der er over 100 år gammel – måske ældre, er Maj-Bøg festen pinse lørdag, hvor Maj-Bøg stangen rejses. Majstangen skulle have sin oprindelse i 14-1500-tallet og har bredt sig til Norden fra Tyskland. I Danmark er den tidligst omtalt sidst i 1800-tallet. Det var oprindeligt en ceremoni for at markere begyndelsen på et frugtbart landbrugsår. I dag er det mere blevet en lejlighed til at mødes og holde en fest, hvor sommerens komme markeres.